2017-03-28 08:38:22• hírek • Kocsis Zoltán

Nem kell pánikolni a radon miatt, engedjük csak ki az ablakon

A Kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tavaly készített radontérképe kimutatja, Erdély szinte valamennyi megyéjében magasabb a radon értéke, mint az ország többi részében. A radon ugyan egy radioaktív gáz, amely elsősorban lakásokban gyűl fel, megijedni azonban nem érdemes, a védekezés ellene több mint pofonegyszerű.

„Nyissuk ki az ablakokat és szellőztessünk!”, mondja Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója. „Az Amerikai Egyesült Államokban már 20 éve kötelező radonmérőt tartani a lakásokban. Amikor az magas értéket mutat, ki kell nyitni az ablakot”, idézi a BBTE kutatásában részt vevő Crin Teodorescut a felmérést ismertető timponline.ro portál.

Az egyetem tavaly végzett kutatására alapozva elkészített egy radontérképet, amely szerint Erdély 16 megyéjében nagyobb a radon értéke, mint az ország többi részén. Köztük Szatmár megyében is.

„Szeretném megnyugtatni a lakosságot, hogy mindez nem jelent semmilyen veszélyt!”, mondja Békéssy. „A radioktivitás egy természetes folyamat, csak attól függ, az ember mire használja”, magyarázza.

A radon egy színtelen, szagtalan, íztelen radioaktív nemesgáz. A radon az egyik legnehezebb gáz. A talaj kőzeteiben található rádium természetes lebomlásából jön kétre. A kőzetszemcsékben lévő rádiumatomokból keletkező radonatomok egy része kiszabadul a pórustérbe. A radon és rövid felezési idejű bomlástermékei mindig jelen vannak a lakóhelyiségek légterében és kisebb koncentrációban a szabad levegőben is.

„Szatmáron még soha nem mértünk a normális értéknél magasabb radioaktivitást a levegőben”, nyugtat Békéssy. A megyei környezetvédelmi ügynökség automata mérőegysége a Mihai Eminescu Gimnáium udvarán található. A meteorológiai paraméterekről és a gamma-sugarakról 30 percenként jelentést tesz. Ezen kívül méri többek között a levegőben található aerob részecskékeket, a víztelítettséget...

„A radon a zárt helyiségekben, lakásokban nagyobb arányban felgyűl, ám ez is egy természetes folyamat. A lakásokban azonban mi nem mérhetünk, csak a közegészségügyi igazgatóság. Tény, hogy a hőszigetelés miatt kitűnő szigetelőanyagok azonban hozzájárulnak ahhoz, hogy a radon bennragadjon a lakásban. Éppen ezért lehetőleg minél többet szellőztessünk!”, hangsúlyozta Békéssy.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: